Колко бързо се променя климата?

Според climate.nasa.gov в последния век температурата на земната повърхност трайно се е повишила с 1,18 градуса по целзии. Изследването твърди, че настоящата тенденция на затопляне е от особено значение, тъй като недвусмислено е резултат от човешката дейност от средата на 20-ти век и протича с безпрецедентни темпове. Неоспоримо е, че човешките дейности са затоплили атмосферата, океана и земята и че са настъпили широко разпространени и бързи промени в атмосферата, океана, криосферата и биосферата. Горещите вълни и неочаквани катаклизми в цял свят за факт.

novina 13.08.1

Ледените ядра, извлечени от Гренландия, Антарктида и тропически планински ледници, показват, че климатът на Земята реагира на промените в нивата на парникови газове. Древни доказателства могат да бъдат намерени и в пръстени от дървета, океански седименти, коралови рифове и слоеве от седиментни скали. Това древно или палеоклиматно доказателство разкрива, че текущото затопляне се случва приблизително десет пъти по-бързо от средния процент на затопляне при възстановяване на ледниковия период. Въглеродният диоксид от човешката дейност се увеличава повече от 250 пъти по -бързо, отколкото от естествените източници след последната ледникова епоха

Тези промени ги усещаме доста усезаемо и в България. БТА алармира, че през последните години у нас се наблюдава начало на засушаване още в средата на м. юли, което преминава в суша през август и септември, а през някои от годините тази суша преминава от лятна в есенна и дори в зимна. Според дефинициите, агрометеорологичната суша, това крайно неблагоприятно за земеделието явление е свързано с недостига на вода в почвата. В съчетание с по-високите температури се създават условия за топлинен стрес на растенията, а последното се отразява пряко върху продуктивността на селскостопанските растения.

novini 13.08.2

Тази апокалиптична картина изглежда все по-застрашаваща и изправяща ни пред въпроса “какво можем да направим?”. Една от решителните крачки е залесяването на планетата. Всяко едно дърво се грижи за по-чист въздух и намалява температурата на земната повърхност. Включете се и вие в кампании за залесяване с мисъл за едно по-добро бъдеще!
Въпросът тази седмица е: Колко последователи има страницата Гората.Бг- Група?
Всеки, който отговори на имейл dropdowncommunity@gmail.com, ще получи покана за големия концерт “Петте елемента и човекът” на 29.09.2021 в EXE Club.