10 любопитни факта за пчелите

1. Пчелата обитава Земята от милиони години. Според геолозите, пчелите са преживели на земята повече от 150 милиона години. Най-старият фосил на пчела е намерен, вграден в кехлибар, в американския щат Ню Джърси. В момента Земята се обитава от над 19 200 вида пчели – това означава, че има повече видове пчели, отколкото са видовете бозайници и птици, взети заедно.

2. Последни научни изследвания сочат, че пчелата е интелигентно насекомо, което се ориентира и “запаметява” обекти, образи и цветове, независимо, че мозъкът ѝ представлява само около 0,01 част в сравнение с човешкия – овална форма и размер на сусамено семе. Тя може да предава информация на посестримите си за научени местоположения чрез специфичен танц, може да брои до 4, за да открие познат вече обект. Пчелата има забележителна способност за учене и запомняне на неща, като е в състояние да прави и сложни изчисления на изминаваното разстояние и ефикасността при търсенето на храна.

3. Пчелите имат 170 рецептора за мирис. Тяхното обоняние е толкова прецизно, че могат да разграничат един от друг стотици флорални видове и да определят от няколко метра разстояние дали едно цвете има полен или нектар. Пчелите различават добре само жълтия, белия и синия цвят. Затова пък очите им възприемат ултравиолетовите лъчи, които са невидими за човешкото око. Зрението на пчелите е много добре развито.

новина 30.09. 1

4. Пчелата има 4 крила, които движат приблизително 11 400 пъти в минута. Лети средно с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. Пчелите от един кошер посещават до 225 000 цвята на ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1 000 цветя на ден, но понякога достига и няколко хиляди. За да произведе 30 грама мед, пчелата трябва да извърши над 1 600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10 км. За да произведат килограм мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята. Две супени лъжици мед са достатъчни като “гориво” за една пчела да обиколи веднъж земното кълбо.

5. Пчелната отрова е четвъртият продукт от пчелите. Тя е секрет от двете отровни жлези на пчелата. Пчелната отрова представлява прозрачна течност с кисела реакция, горчив вкус, характерна миризма и добре изразени бактериоубийствени свойства. Тя е устойчива спрямо нагряване и изстудяване. При запазване от влага изсушената пчелна отрова не се променя в продължение на месеци, даже и години.

6. В състава на пчелната храна влизат въглехидрати, белтъци, мазнини, вода, минерални соли, витамини и др. Тези хранителни вещества пчелите си набавят от меда, цветния прашец и водата. Медът е основен източник на въглехидрати, а цветният прашец – на белтъци, мазнини, соли, витамини и други. Медът и прашецът по своя химичен състав и биологични свойства са пълноценна храна не само за възрастните пчели, но и за техните личинки след тридневната им възраст.

7. Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата. С характерен танц на кръгове и осморки те дават изключително изчерпателни сведения за вида, разстоянието и посоката на пашата.

8. Има много видове насекоми, които могат да се размножават чрез партногенеза, но най-известните сред тях са пчелите. Във всеки кошер живее само една пчела майка. Нейното тяло е напълно развито и през целият си живот разполага с функционираща репродуктивна система. Осигуряването на нови поколения пчели е и нейното основно задължение. Процесът на размножаване се случва само веднъж, но в него участват няколко различни търтеи.

9. Пчелното семейство има изключителна размножителна способност, но същевременно има и голяма смъртност. Продължителността на живот на пчелите родени през различните месеци на годината е различна. Най-дълго живеещите пчели са августовските. През пролетта те живеят достатъчно дълго и участват в отглеждането на първите поколения пролетни пчели. Най-кратък живот имат априлските пчели. Зимните пчели живеят по-дълго, защото не са натоварени с кърмаческа дейност.

10. Медоносната пчела е една от чудатостите на природата, но тя е и едно същество, от което самата природа зависи до голяма степен. За съжаление популацията на пчелите в глобален мащаб е застрашена. Алберт Айнщайн казва, че ако пчелите изчезнат от Земята, на човечеството му остава не повече от 4 години живот. Без медоносната пчела много видове растения и плодни дървета няма да могат да бъдат опрашвани и те в крайна сметка ще изчезнат.

Тази информация е от статията на Весела Ангелова, която може да прочетете в цялост тук