Кмет на френско селце: Преходът отвъд въглищата е възможен

С това послание кметът на френското село Лос ан Гуел се обръща към Община Перник и българските въглищни региони, по време на среща, състояла се онлайн, по инициатива на „Грийнпийс“ – България, Посолството на Франция и Националното сдружение на общините в Република България. В период, когато България работи по Териториалните планове за справедлив преход и планира инвестициите за възстановяване от кризата от COVID-19, опитът на кметове и общини като Жан-Франсоа Карон и град Лoс ан Гоел могат да бъдат ценен източник на идеи и вдъхновение и в българския контекст.

През 80те години на 20-ти век Лoс ан Гоел преминава през същите процеси, които са познати на много от общините в България в момента — безработица, обезлюдяване, липса на перспектива. Благодарение на визията за преход към възобновяеми източници, съдбата на френското село се променя: създава се система за прочистване на дъждовна вода, повишава се енергийната ефективност на сградите, инсталират се соларни системи за отопление, така че гражданите плащат много по-ниски битови сметки.

“Силата на общността е в основата на нашия успех“, твърди кметът Жан-Франсоа Карон, визирайки местната инициатива като основополагащ фактор.
Пернишкият кмет, г-н Станислав Владимиров, е силно привлечен от идеята за трансформация на града, в посока на намаляване на замърсяването на въздуха. Другата голяма възможност, според него, е създаването на икономическа зона за екологично ориентирани стопански дейности, чрез финансиране по Европейския зелен пакт.
За повече информация посетете сайта на Green Peace

Може да се включите в играта за покана за двама за големия концерт на 29.09.2021 в EXE Club, ако отговорите на мейла dropdowncommunity@gmail.com на следния въпрос:
Какво включва визията за преход към възобновяеми източници в Лoс ан Гоел?