Дари кръв – спаси човек

Създателят на Гората.Бг – Никола Рахнев, организира на 30.07.2021 г. кампания за кръводаряване за спасяване на живота на дете в нужда. Много доброволци се отзоваха в Национален център по трансфузионна хематология и помогнаха да се спасят човешки животи и ние от Drop Down Community станахме част от кампанията.

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв, като количеството е ограничено от 160 мл до 450 мл. Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 2 месеца.

Важно е да знаем, че кръводарители не могат да бъдат:

хора с инфекциозни заболявания;
хора с автоимунни заболявания;
хора, които имат диабет;
хора, на които са им преливали кръв в близките 6 месеца;
хора, които в близко минало са имали бронхит, пневмония;
хора, които имат сърдечни и/или чернодробни проблеми;
майки или кърмачки;
хора, с анемични заболявания;
хора с остър ревматизъм, с глаукома, с псориазис, с алергии;
хора, които са приемали аспирин (два дена преди кръводаряването), както и хора, които са злоупотребили с алкохол, цигари, наркотици (два дена преди кръводаряването).

Как да се подготвим за кръводаряване?

2-3 дни преди акта на кръводаряване е добре да се храните по-често и много разнообразно, защото това ще заздрави силите на организма Ви и ще повиши качеството на кръвта. Трябва да знаете, че кръводаряването не трябва да се извършва на гладно – трябва да сте яли обилно поне 4 часа преди това. Подсигурете си добра почивка, а след самото кръводаряване се постарайте да приемате повече течности и богати на витамини и минерали храни.

Повече информация може да откриете тук

Може да се включите в играта за покана за двама за големия концерт на 29.09.2021 в EXE Club, ако отговорите на мейла dropdowncommunity@gmail.com на следния въпрос:
Колко често може да се дарява кръв?