Илина Илиева

Попитахме Илина кой е личният й мотив да застанеш зад тази кауза. Ето какво ни отговори тя:

 

– Моят личен мотив да застана зад този проект не е само един. Неслучайно елементите са пет. Всеки един от тях е актуален проблем на нашия свят. България е страна, богата на абсолютно всичко – море, езера, реки, планини, прекрасни гори. Имаме природа, която рядко се случва да намери място на куп, в която и да е друга държава. За съжаление, ние я унищожаваме всекидневно. Горим отпадъци, не рециклираме, почти всяко семейство има по две коли, в които най-често всеки се вози сам, което води до замърсяването на въздуха. Изсичаме дърветата, за да построим поредния хотел, комплекс и т.н.
Вече не са останали девствени плажове по българското черноморие, точно поради тази причина. Надявам се, „Петте елемента“ и „Петте елемента и човекът“ да достигне до повече хора и да ги накара да помислят и да допринесат всеки с каквото може, за да запазим колкото можем повече от красотите на България. Ето няколко идеи, които са лесни за изпълнение и ще помогнат да запазим природата си:

-Отивайки в магазина, вземи си платнена торба за пазар от вкъщи. Почти всеки има, а ако няма, може да намери на достъпни цени. Нека спрем с найлоновите торбички.

-Нека изберем градския транпорт или колелото за превоз из града. А ако ни се налага да сме с кола, съберете се заедно с приятели. Първо е по-забавно, второ е в полза за въздуха, който дишаме.

-Рециклирай боклука си, вече е доста лесно. Продават се готови домашни кофи за боклук за разделно събиране, а кофи за разделно събиране има навсякъде или най-много на пет минути пеша.

-Ако видиш, че някой да реже любимото дърво от детството, отиди и поискай причина и се бори за спасяването му. Никой няма право да реже дървета, защото те са нашият кислород.

-Ако видиш боклук в морето/реката/езерото – събери го. Не го оставяй да седи там, само защото не е твой и друг го е хвърлил. Всеки може да се сети за още много примери, но нека всеки започне отнякъде.

Заедно можем да запазим природата!